welkom gastenverblijf prijzen arrangementen
contact reserveren omgeving tipsenlinks

Historie boerderij "de Bommel":

Op deze plaats stond voor 1830 een kleinere boerderij die door kruiend ijs is vernietigd. Medio 1830 is de huidige boerderij gebouwd met de materialen die na de ramp zijn achter gebleven. Achter in de deel zijn balken hergebruikt, afkomstig van de wieken van de molen uit Zuilichem.

In de oorlog van 1940-1945 is het voorhuis en de rechter zijgevel beschadigd door granaatscherven. Deze beschadigingen in de muur zijn nog steeds zichtbaar.  In het voorhuis is aan de  buitenkant aan de  linkerzijde een deur zichtbaar, terwijl deze aan de binnenzijde niet aanwezig is. De reden hiervoor is dat de boerderij in de oorlog door de Duitsers is geconfisqueerd en de hele familie in de voorkamer woonde. Om die reden was daar een toegangsdeur geplaatst. Aan de linker gevel heeft een aanbouw gestaan van een droogcloset. Het achterste gedeelte van de deel is nog in originele staat, rechts voor de koeien, links voor de paarden. Tot 1976 is het boerenbedrijf uitgeoefend.

Monument:

De boerderij genaamd "de Bommel" is van medio 1830 en is sinds 1992 een gemeentelijk monument van architectuurhistorische waarde, omwille van de gaaf gebleven hoofdvorm, alsmede stedenbouwkundig omwille van de situering in het dorp.

Het gastenverblijf is met een knipoog naar de boerderij vernoemd.